Alsace VoskeesidRaske on leida piirkonda, mis veiniarmastajaid niisama soojalt vastu võtab kui Alsace Prantsusmaal. Keskaegsed puitsõrestikmajad, mööda mäekülgi alla looklevad viinapuuaiad ning veinikeldrid, mida on täis iga külakese peatänav ja kus veinimeistrid lahkelt oma suurepäraseid veine degusteerimiseks pakuvad.

Alsace on piirkond Prantsusmaa kirdenurgas, mis jääb laias laastus Strasbourgi ja Mulhousi vahele. See on piirkond, mis on koduks mõningatele maailma parimatele valgetele veinidele ning on kuulus oma veinitee poolest. Just sellepärast ongi see parim koht kust komplektset veinimaailma paremini tundma õppida,  mõistmaks milles seisneb ühe lihtsa lauaveini ja mõne Grand Cru Rieslingu vaheline erinevus. Alsace ei ole siiski ainult veinisõpradele. Alsace veinitee moodustab terviku, idüllilise kompleksi, millest leiab endale midagi igaüks. Seetõttu pakub veinitee läbisõitmine elamuse mitte ainult veinisõpradele, aga ka neile, kellele meeldib lihtne rahulik kulgemine ning kes armastavad kauneid vaateid, idülli ja head toitu. Veiniarmastus tuleb ainult kasuks.

Alsace puitsõrestikmajad

Alsace veinitee on ligikaudu 170 km pikk ja läbib mitmeid armsaid külakesi oma värvikirevate karkassehitiste, keskaegsete müüride ja lossidega, ümbritsetuna viinapuuaedadest. GPS on liiklemisel abiks, kuid veinitee on hästi tähistatud ning teinekord on isegi soovitatav GPS välja lülitada ja väike kõrvalepõige teha, et näha ja kogeda midagi, mida massituristidele ei pakuta. Teinekord leiab niimoodi nii mõndagi huvitavat.

Alsace tasub ehk külastada oktoobris, kui marjad on kohe-kohe valmimas, samas korje ei ole veel alanud ning ilmad on veel mõnusalt soojad. Veidi hilisemal perioodil, kui korje on juba täies hoos, võib juhtuda, et veinimeistrid on kogu perekonnaga põllul ja turistide jaoks lihtsalt ei ole aega. Aga kui kiire korjeaeg välja jätta, siis leiavad kohalikud veinimeistrid alati lahkelt aega, et pakkuda oma veine maitsmiseks ja kiitmiseks. Veinimõisate külastused tasub teha kas ennelõunal või pärastlõunal, sest lõuna paiku toimetatakse tavaliselt omi asju. Alsace on küll Prantsusmaa, ent pikemaks ja sügavamaks vestluseks veinidest tuleb kasuks hea saksa keele oskus.

Kogu veinitee läbimiseks tuleb esmalt võtta suund Strasbourgile. Kes ei ole enne Strasbourgis käinud, siis kindlasti tasub ka sellest linnast läbi astuda, et külastada vanalinna või teha väikene laevatripp Illi jõel, kaeda võimsat Gooti katedraali ning tutvuda huvitava Petite Francega. Strasbourg on ka viimane koht, kus enne veiniteele suundumist võib süümepiinadeta õhtusöögi, näiteks Rieslinguga valmistatud hapukapsa ja seakoodi, kõrvale veel õlut võtta. Tugeva Saksa mõjutusega on kohalik õlu, nt Fischer või Kronenbourg, ülimaitsev!

Alsace viinapuuaiad

Veinitee päris algus on Strasbourgi lähedal. Sealt algavad ka veinitee esimesed kaunid vaated. Taamal kõrguvate Vosgeesi mägede taustal võib nautida kauneid vaateid alla orgu idüllilistele Alsace külakestele, mille keskel kõrguvad kirikutornid. Alsace külade traditsiooniline arhitektuur pakub imepärast silmailu. Puitsõrestikmajad on värvitud erksate värvidega ning need ei ole palju muutunud 15. sajandist, mil nad veinikasvatajate poolt ehitati. Alsace on looduskaunis koht, mis võtab kohati hingetuks. Võimalusel võib veiniteelt väikese kõrvalepõike teha, et ette võtta kerge jalutuskäik Vosgeesides ja nautida kõiki neid kauneid vaateid.

Veinitee tohutu populaarsusega kaasneb muidugi ka turistide hulk, mistõttu tasub kehakinnitamiseks valida ehk mõni vaiksem ja turismiraamatutes mainimata vähemtuntud külake. Näiteks uhke keskväljakuga Molsheim. Kui vähegi on aega, siis tasub kohvikutes veidi aeg maha võtta ja jälgida kohalike toimetamisi. Eriti põnev on jälgida kuidas prantslased hommikul oma pikkade saiade jahil käivad ning kehakinnituseks hommikukohvi saatel kiirelt saiakesi võtavad.

Colmar on linn, mida tasub veiniteel kindlasti külastada ja kuhu võimalusel öömaja sättida, sest sinna ümbrusesse jäävad Alsace peamised Grand Cru piirkonnad. Colmari suunas liikudes jääb teele palju vaatamisväärsusi, näiteks Alsace’i sümbol, Selestatist pisut läänes asuv Alsace väljade üle valvav 700 m kõrgusel kaljul asuv keskaegne Haut Koenigsbourgi kindlusloss. Samuti on teel Colmari kõrvalpõiget väärt keskaegne linnake nimega Kaysersberg. Kaysersbergis on kaunites ridades puitsõrestikmajad ning Kaysersberg on üks Alsace parimaid veinipiirkondi. Veel väärib teel Colmari külastust ka renessanssimajade ja Rieslingu poolest kuulus Riquewihr. Riquewihris on tänaseni säilinud linnamüür oma väravate ja kaitsetornidega ning loomulikult jälle puitsõrestikmajad ja veinikeldrid. Kõik see teeb Riquewihrist ühe maalilisema keskaegse linnakese Vosgeesides.

Alsace väike Veneetsia

Colmar on osake veiniteest, millel on väga kena ajalooline keskus. Öömaja tasuks kindlasti võtta linna keskele, kuna ülejäänud osa linnast ei ole nii suurepärane. Colmar on tüüpilise Alsace’i idüllilise linnasüdamega, kust leiab taaskord maalilisi puitsõrestikmaju, võimsa katedraali ning pärlina imetabase väikese veneetsia kvartali. Tõeline Veneetsia, kus päeval on võimalik gondlilaadsete paadikestega mööda jõge sõita ning imetleda armsaid vaated jõekallastele ning pajudele puitmajadele. Õhtusöök tasuks sättida just väikesesse veneetsiasse, sest raske on leida idüllilisemat kohta kohaliku Alsace kuulsa Tarte Flambee järgiproovimiseks ja hea veini nautimiseks kui päikeseloojangul väikese veneetsia kanaliäärsetel terrassidel. Kaaslasteks kanalil toitu noolivad kaunid luiged, pardid ja isegi üks äraeksinud saarmas. Lisaks asub Colmaris ka Ameerika vabadussamba koopia, sest siit on pärit kuju autor, skulptor Frederic Auguste Barthold.

Tagasiteel võib teha väikese põike Saksamaale ning liikuda tagasi ülesse läbi Schwarzwaldi. GPSil „väldi kiirteid” nupule vajutades on kulgemine küll ehk pisut vaevalisem kui mööda kiirteid, ent kaunid vaated mägiteedelt tasuvad selle kuhjaga.

Vahepeatuseks võib GPSile seada linnakese nimega Triberg, kus asub kaunis looduspark ja Saksamaa kõrgeim juga.

Schwarzwald

Saksamaa kõrgeim juga Schwarzwaldis

Alsace veinipiirkond

Alsace veinimaailm on segu prantsuse ja saksa omast. Kuigi tegemist on Prantsusmaaga, siis veinikultuur on lähedasem pigem Saksamaale. Näiteks on viinamarjad peamiselt sakslased - Riesling, Gewürztraminer, Auxerrois, Sylvaner, Pinot Blanc ja Muscat. Muideks Alsace on ainus prantsuse piirkond, kus on lubatud kasvatada Rieslingut. Punastest leiab siit vaid Pinot Noiri. Saksamaale viitab ka kvaliteedisüsteem, kus viinamarjasort on olulisem kui kasvupiirkond. Ka pudelile märgitakse tihti vaid viinamari või viinamari koos kasvukohaga. Ka veinipudelid on pigem saksalikult saledad ja kõrge kaelaga. Alsace parimad veinipiirkonnad on Grand Crud ja neid on kokku 51.
Mõned märksõnad, mis on abiks veinipudelite siltide lugemisel:

  • Edelzwicker – lihtne vein mitme sordi segust
  • Cremant – Alsace vahuvein. Valmistatud Champagne meetodil mitmest viinamarjast.
  • Vendage Tardive ja Selection de Grains Nobles tähistavad hiliskorjet.


Alsace köök

Toidu osas tuleb siiski arvestada, et ajalooliselt on sellel piirkonnal väga tugevad seosed Saksamaaga, mistõttu Alsace köök ei peegelda tüüpilist Prantsuse kööki. Nii on siin hästi kodunenud sakslastele nii omased hapukapsas, spargel, vorstid ja õlu. Kusjuures Alsace´s süüakse hapukapsast mitte ainult sealiha vaid isegi heeringa või tigudega. Portsjonid on tavaliselt suured, nii nagu eestlased harjunud on.

Kohalik toit moodustab veiniga lahutamatu koosluse: Pinot Gris hiliskorje hanemaksaga, karge Riesling traditsioonilise hapukapsa ja maitsvate vorstikestega või jõeforell, mida täiendab kerge Silvaner või Pinot Blanc

Loomulikult tuleb järgi proovida ka kuulus Tarte Flambee. Tarte Flambee on pitsalaadne tulel küpsetatud lahtine pirukas, mis on kaetud rohke juustu, peekoni ja sibulaga. Meenutab natukene pitsat, aga alsasslase kuuldes ei tohiks neid kahte asja mitte kunagi võrrelda. Ja tõele au andes on nad ka absoluutselt erinevad. Maitseb ülihästi. Kohalikest roogadest väärivad järgiproovimist kindlasti veel ka munanuudlid.

Alsaces tuleb ära proovida kindlasti ka kohalik kuulus Munsteri juust. Munster on ümmargune, oranži koorikuga, seest valminud, tugeva lõhnaga, pisut vürtsine juust. Ja kus mujal seda nautida, kui mitte Colmarist veidi läände jäävas Munsteris.

Magustoitudest võib proovida ümaras vormis küpsetatud keeksi, kindlasti Alsace piparkooke ning maitsvat muretaignapõhjal ploomikooki.

Copyright © 2017 Veiniguru. Kõik õigused on kaitstud.
Joomla! on vaba tarkvara, mis on välja antud GNU/GPL litsentsi alusel
Liitu uudiskirjaga