Cabernet Sauvignon on arvatavasti maailma kuulsaim punane viinamarjasort. Punastest viinamarjadest sama tuntud on ehk vaid Merlot, millega ta väga tihti kasvukohtasid jagab ja Pinot Noir, mille parimad eksemplarid tulevad Burgundiast. Olles algselt pärit Bordeaux’st, on Cabernet Sauvignon edukalt kohanenud ka paljudes Uue-Maalma veinikasvandustes. Tänase päeva seisuga on Cabernet Sauvignon võtmetähtsusega viinamarjaks nii mõneski Uue-Maailma kuulsaimas veiniaias. Eelpoolmainitutest väärivad märkimist Napa Valley Californias, Coonawarra Lõuna-Austraalias ja Maipo Valley Tšiilis.


Cabernet Sauvignon’i maitse


Cabernet Sauvignon’ile on iseloomulik tanniinide rohkus, mõõdukas happesus ja aroomis on tunda mustsõstart, tomatilehti, mustasid vürtse ja seedrit.


Cabernet Sauvignon’i kasutatakse tihti seguveinide valmistamiseks. Cabernet Sauvignon on on üheks kolmest peamisest viinamarjasordist, mida kasutatakse Bordeaux Blend’i ehk Bordeaux segu valmistamisel. Ülejäänud kaks on Merlot ja Cabernet Franc. Austraalias lisatakse Cabernet Sauvignon’ile viinamarja Shirazi, Hispaanias ja Lõuna-Ameerikas Tempranillo’t.


1997 aastal tehtud DNA analüüside põhjal avastati, et Cabernet Sauvignon on ristand viiamarjasortidest Cabernet Franc ja Sauvignon Blanc. Selline ristand tekkis arvatavasti alles paar sajandit tagasi. Võttes arvesse, et tegemist on suhteliselt noore viinamarjasordiga, on Cabernet Sauvignon’i saavutatud tuntus igati muljetavaldav.


Cabernet Sauvignon’i suure tuntuse taga on peamiselt kaks asjaolu. Esiteks on see viinamarjasort väga kohanemisvõimeline ning ta on võimeline kasvama väga erinevatel pinnastel ja eri kliimades. Ta kasvab laiuskraadidel vahemikus 50°N (Okanagan Valley Kanadas) kuni 20°S (Argentiina põhjaosa). Pinnastiku poolest võib ta kasvada nii Pessac-Leognan’i kruusasel pinnasel kui ka Coonawarra rauamaagisel terra rossa pinnasel. Teine, mitte vähem tähtis põhjus on see, et vaatamata terroir’ile kus viinapuud on kasvanud, säilitab Cabernet Sauvignon siiski väga tuntavad ainult Cabernet Sauvignon’ile iseloomulikud tunnusjooned, millele lisanduvad vihjed piirkonnale, kus antud konkreetne viinapuu kasvanud on.


Samas on eksisteerib vaid üksainud põhjus selleks, miks Cabernet Sauvignon kui viinamarjasort läbi aegade jätkuvalt populaarne on; ja see põhjus on puht majanduslik. Nimelt on Cabernet Sauvignon kõigile teada-tuntud viinamarjasort ja seda on hea turundada. Seega on tegemist viinamarjaga, mis on eelistatud veine tootvate ja turustavate ettevõtjate poolt, kuna see garanteerib neile stabiilse tulu.


Cabernet Sauvignon’i eeliseks on ka see, et ta on väga lopsaka kasvuga ja ta on võimeline andma väga suurt saagikust. Seega venitootja saab ise valida, kas ta toodab sellest viiamarjast suures koguses mahuveini või piirab viinapuu saagikust, et toota viinamarjadest kõrgekvaliteedilist veini.
Kuna Cabernet Sauvignon on hilise õitsemisega ja hilise valmimisega viinamarjasort, siis viinamarjad küpsevad aeglaselt. See võib olla veini kvaliteedile nii hea kui ka halb. Ühelt poolt on risk, et külma kliimaga piirkondades või tavalisest külmemal aastal viinamarjadel ei ole piisvalt aega et täielikult ära küpseda. Samas kui enamikel juhtudel pikk stabiilne küpsemisperiood pakub viinamarjakasatajale suurema valikuvabaduse korjeperioodi osas.

 

Kust tulevad parimad Cabernet Sauvignon’i veinid


Üldine arusaam on, et parimad Cabernet Sauvignon’i veinid tulevad Bordeaux piirkonnast Prantsusmaalt ja Californiast. Viimase paari aastakümne jooksul on hakatud head Cabernet Sauvignon veini tootma ka Tšiilis Maipo Orus ja Australias Coonawarra’s. Viimatimainitud kaks piirkonda koguvad jätkuvalt populaarsust, kuna kõige prestiišemad Cabernet Sauvignon’id on tavainimesele liiga kallid. Ja Uue-Maailma Cabernet Sauvignon’ide näol on tegemist kvaliteetse, kuid taskukohase alternatiiviga õhema rahakotiga klientide jaoks.


Lõpetuseks võib öelda et Cabernet Sauvignon on „jala ukse vahele“ saanud isegi sellises konservatiivses ja pikkade traditsioonidega veinipiirkonnas nagu Toscana – tõend sellest, et maailma üks vanimaid ja traditsioone austav veinipiirkond on hakkanud tunnustama seda kuulsat viinamarjasorti.

Copyright © 2018 Veiniguru. Kõik õigused on kaitstud.
Joomla! on vaba tarkvara, mis on välja antud GNU/GPL litsentsi alusel
Liitu uudiskirjaga