Tšehhi veiniaiadKui juttu tuleb Tšehhist, siis sellega seostub tavaliselt alati maaliline Praha vanalinn ja head Tšehhi õlled. Seda, et Tšehhis valmistatakse ka häid veine, teavad vähesed. Siiski on Tšehhi ennast tõestamas heade veinide valmistajana ja kvaliteet tõuseb käsikäes kvantiteediga. Tšehhi veine ei ekspordita eriti välismaale, seda just tulenevalt väikestest kogustest, mida siin toodetakse, kuid samas on potentsiaal ekspordiks täiesti olemas.


Tšehhi veine toodetakse mõningal määral Saksamaa piiri ääres, kus teisele poole piiri jääb Saksimaa veinipiirkond. Viinapuud kasvavad peamiselt Elbe jõe parempoolsel kaldal ja võtavad enda alla ligikaudu 720 hektari suuruse maa-ala. Siin regioonis toodetakse peamiselt heledaid veine ja suur osa neist veinidest müüakse Praha kohvikutele. Viinamarjasortidest võib siin leida Pinot Noiri, Mělník’ut, Svatovavřinecké (Austrias tuntakse sedasama viinamarjasorti Saint Laurent nime all), Ryzlink rýnský (muus maailmas tuntud kui Riesling).


Suurimaks veine tootvaks piirkonnaks Tšehhis on siiski Moraavia, mida Eesti kirjanduses on vahest ka Määrimaaks kutsutud. Selles piirkonnas on veiniaedasid ligikaudu 18 000 hektarit ja siit tuleb enamus Tšehhimaa veinitoodangust. Veiniaiad on koondunud Austria piiri äärde Austria veinipiirkonna Weinviertel’i lähedale, jäädes õige natukene Tšehhi linnast Brnost lõuna poole. Istandused on koondunud maalilise Palava mäestiku nõlvadele. Pinnasest on siin domineeriv lubjakivi ja see piirkond on kohalike seas kuulus oma rikkaliku floora poolest. Kuna veinipiirkond on Austria piiri lähedal, siis siin on tunda rohkem Austria mõju ja see väljendub ka viinamarjasortides. Viinamarjasortidest kasvatatakse siin viinamarjasid Veltlínské zelené (Grüner Veltliner), Riesling, Ryzlink vlašský (muus maailmas tuntud kui Welschriesling ehk nö „vale Riesling“). Rahvusvahelistest sortidest kasvatatakse siin viinamarjasid Chardonnay ja kahte heledat Pinot perekonna viinamarja. Lõuna poole liikudes leidub siin ka selliseid sorte nagu Frankovka (Blaufränkisch), aromaatset Traminerit, Müller Thurgau’d ja Muscat Moravsky’t (Moraavia Muskaat). Punastest veinidest tehakse siin sarnaselt Austriale veine Zweigelt viinamarjadest.


Moraavias leidub üldiselt palju veinide väiketootjaid, kellede sisustus on algeline ja kes korgivad veine kinni oma nö „garaažides“. Kõrgetest hindadest ei tasu ennast ära hirmutada lasta – need on Tšehhi kroonides. Kui veini hind eurodesse ümber arvutada, siis võib mõistliku summa eest saada positiivse üllatuse osaliseks. Osta tasuks muidugi peamiselt valgeid veine, kuna sarnaselt Austriale vajavad ka siinsed punased veinid veidi patriotismi.

Copyright © 2017 Veiniguru. Kõik õigused on kaitstud.
Joomla! on vaba tarkvara, mis on välja antud GNU/GPL litsentsi alusel
Liitu uudiskirjaga