Saksimaa Veiniloss Proschwitz small

Saksimaa veinipiirkond on üks kolmeteistkümnest Saksamaa veinipiirkonnast, asub Ida-Saksamaal ja on maailma üks põhjapoolsemaid veinipiirkondasid. Pärast Ida- ja Lääne-Saksamaa taasühinemist kasvas veiniaedade all olev pindala 200 hektarilt 450 hektarini tänu Euroopa Liidu toetustele. Tänapäeval on selle piirkonna suurus ligikaudu 460 hektarit ja veinipuud on istutatud 40 km pikkuses mööda Elbe jõe kallast. Regioon ise algab Pillnitz’i linnast Dresdeni lähedalt ja lõpeb Diesbar-Seusslitz’i juures, mis on Meissen’i linna lähistel.

Vaatamata oma põhjapoolsele asukohale on sellel regioonil pikk veinide tootmise ajalugu. Esimest korda mainiti viinamarjade kasvatamist Meissen’i ümbruses aastal 1161. Alates Saksamaa taasühinemisest 1990 aastal, arendatakse selles piirkonnas veinitööstust hoolega edasi. Selles piirkonnas leidub palju veinientusiaste, kellele viinamarjade kasvatamine ei ole põhitöö. Siiski, selleks et tõsta seal toodetavate veinide kvaliteedi taset, on vaja selle piirkonna veinitööstusesse kõvasti investeerida. Kuna selle veinipiirkonna tootlikkus on vaid ligikaudu pool sellest mis teistes Saksamaa veinipiirkondades, siis pahatihti potentsiaalsed investorid ei jaga veinikasvatajate entusiasmi.

Saksimaa veinipiirkonnas on kliima jahe või mõõdukalt kontinentaalne. Jaanuari keskmine temperatuur on nulli lähedal ja juuli keskmine temperatuur on ca 18C. Siiski talvel võib temperatuur vahest langeda ka -28C.

Saksimaa veinide kvaliteeti ja maitseomadusi mõjutab ka Elbe jõe oru pinnas. Seal leidub kivisütt sisaldavat graniitkivimit, päevakivi, milles sisaldub vilgukivi ja kvartsi, liivakivi. Kõik eelpool loetletu on sageli kaetud savi ja liiva kihiga.

 

Saksimaa veinipiirkonnas kasvatatavad viinamarjasordid

Viinamarjadest kasvatatakse siin selliseid sorte nagu Müller-Thurgau, Riesling ja Weissburgunder, aga ka viinamarjasid Grauburgunder, Spätburgunder ja Traminer. Lisaks leidub siin veel piirkonna spetsiifilist viinamarja nimega Goldriesling, mis on omal ajal välja aretatud Alsace’i piirkonnas Riesling'u ja Muscat viinamarja ristamise teel.

 

Saksa veinid Saksimaa veinipiirkonnast

Saksimaa jaguneb kolmeks piirkonnaks:

  1. Dresden,
  2. Elstertal 
  3. Meissen.

Neist kolmest ainult Meissen’i piirkonnas asub veiniaed, mida VDP on hinnanud Erste Lage kvaliteetveini vääriliseks – Loss Proschwitz Zadeli linnas.

Copyright © 2018 Veiniguru. Kõik õigused on kaitstud.
Joomla! on vaba tarkvara, mis on välja antud GNU/GPL litsentsi alusel
Liitu uudiskirjaga