riberadueroRibera del Duero on tähtis veinitootmise piirkond Castilla-León’i autonoomses piirkonnas. Eriti hinnatud on just selle piirkonna punased veinid ja neid tuntakse üle kogu maailma. Ribera del Duero piirkonna keskuseks on ajalooline linn Aranda de Duero, mis saab kiidelda oma paljude antiiksete maa alla ehitatud keldritega (hispaania keeles „bodegas“), mis on ehitatud veinide hoidmiseks. Vaatamata oma pikale veinide valmistamise ajaloole saavutas Ribera del Duero DO staatuse alles 1982. aastal. Samal aastal asutati ka vastav järelvalveasutus (Consejo Regulador) selleks, et vastavat kvaliteeditaset administreerida. Ribiera del Duerole on omistatud ka DOC staatus, kuid sellest loobuti. Sellele vaatamata kehtivad siin osaliselt DOC staatusele vastavad standardid nagu nt pikem tammevaadi laagerdus crianza veinide puhul (12 kuud). Ribiera del Duero toodab peamiselt Tempranillol põhinevaid jõulisi punaveine.

Ribera del Duero veinipiirkond asub Ibeeria poolsaare põhjapoolsel platool, mis asetseb 800 m üle merepinna, Soria, Valladolid ja Burgose provintside vahel. Duero jõgi jagab veinipiirkonna kaheks osaks ja sellest jõest saavad veinitootjad vett viinamarjade kastmiseks. Kuna piirkond asub sisemaal (kontinentaalne kliima), siis temperatuurikõikumised eri aastaaegadel on väga suured – palavatel ja kuivadel suvedel võib temperatuur ulatuda kuni 40C ja külmadel talvedel võib temperatuur langeda -18C. Samuti on kevadeti suur öökülma oht. Sügisel, talvel ja kevadel on rahe oht. Viinamarjade kasvuperioodil vahetuvad päevased kõrged temperatuurid jahedate öödega – tänu sellele akumuleerub viiamarjadesse hulgaliselt aroome ja teisi keemilisi elemente (fenoole). 

Ribiera del Duero veinid on erilised kuna tugevad tuuled keerutavad piirkonnas ülesse pindmist liiva, mis peksab marjakestadesse mikroaugud kustkaudu päikesega aurustub välja vett, mistõttu tõuseb marjas suhkru kontsentratsioon ja seetõttu on Ribiera del Duero veinides ka rohkem alkoholi kui teistes Hispaania piirkondades.
Pinnases domineerivad lubjakivi, mergel ja kriit, mille peal on õhuke kiht savi ja uhtliiva – kõik see lisab Ribera del Duero veinidele uusi nüansse ja kompleksust.
Juhtivaks veinitootjaks antud piirkonnas on Bodegas Vega Sicilia, mis vallandas veinimaailmas tormi oma „Unico“ veiniga. Teine tuntud bränd on „Tinto Pesquera“ – see on loodud piirkonna tuntuima veinimeistri Alejandro Fernández poolt. Kui varem tootsid paljud kohalikud tootjad odavaid rosé  veine ja müüsid oma viinamarjatoodangut kooperatiividele, siis Vega Sicilia ja Pesquera edu innustas ka teisi kohalikke veinitootjaid rohkem veinide kvaliteedile keskenduma. Tänaseks on selles veinipiirkonnas prominentseteks veinitootjateks veel Dominio de Pingus ja Emilio Moro.

Nagu eelnevalt mainitud, Ribera del Duero piirkonna populaarsus hakkas kiiresti kasvama 1990ndatel aastatel. Aastal 1982, mil piirkonnale omistati DO piirkonna staatus, oli vastavas piirkonnas vaid 24 veinitootjat. Aastaks 2012 oli veinitootjate arv kasvanud 200 peale, enne Hispaania majanduskriisi oli neid mingil hetkel lausa 230. Kui varem tegeleti piirkonnas väga palju teraviljade ja suhkrupeedi kasvatusega, siis nüüdseks on pilt tundmatuseni muutunud. Tänase päeva seisuga on viinamarjaistanduste all ühtekokku 20 000 hektarit maad. Mõned veinimeistrid toovad viinamarju sisse ka teistest piirkondadest.
Tänaseks päevaks on Ribera del Duero peaaegu täielikult pühendunud punasele veinile ja kõige enam kasvatatavaks viinamarjasordiks on Tempranillo. Seda viinamarjasorti kutsutakse kohapeal ka Tinto Fino või Tinta del Pais, ja sellest tehtud veinid on värvikad, tugeva tanniinse struktuuriga ja kompleksse aroomiga, milles on tunda mooruspuud ja murakat. Eriti head on aastaid tammevaadis laagerdunud Ribera del Duero veinid. Vastavalt DO regulatsioonile peab vastava piirkonna punastes veinides olema vähemalt 75% Tempranillo viinamarju. Ülejäänud osa võib tulla Cabernet Sauvignon, Merlot ja Malbec viinamarjadest. Viinamarjasorte Albillo või Garnacha võib segus olla maksimaalselt 5%.
Garnacha viinamarja kasutatakse peamiselt rosé veinide valmistamiseks ja mõned üksikud veiniaiad toodavad ka Bordeaux viinamarjasid vastavate seguveinide jaoks. Piirkonna ainukeseks valgeks viinamarjasordiks on Albillo, kuid sellest viinamarjast toodetud vein ei kvalifitseeru Ribera del Duero DO kvaliteetveiniks ja seda toodetakse vaid omaks tarbeks.

Copyright © 2017 Veiniguru. Kõik õigused on kaitstud.
Joomla! on vaba tarkvara, mis on välja antud GNU/GPL litsentsi alusel
Liitu uudiskirjaga