Alsace-s valmistatav Austria päritolu keeks Kugelhopf sisaldab rosinaid või sõstraid ning teda küpsetatakse spetsiaalses ümaras keeksivormis. Kuulsaim Kugelhopf on Forêt Noire. Tavaliselt serveeritakse teda jõulude või muude pidustuste puhul. Sõna Kugelhopf tuleneb saksakeelsest sõnast „Kugel“, mis tähendab kera ning tal on väga palju erinevaid nimekujusid: kougelhof, gougelhof ning isegi Kouglof.

 

Kugelhopfi valmistamiseks on vaja (8 inimesele)

  • ½ tassi rosinaid või sõstraid
  • kirsilikööri
  • 30 ml kuiva pärmi
  • 1 tass leiget piima
  • 1 näputäis soola
  • 3 spl suhkrut
  • 3 tassi jahu
  • 3 muna
  • 120 ml võid
  • 1 apelsini koor (riivitud)
  • 1 sidruni koor (riivitud)
  • ½ tassi mandlilaaste
  • tuhksuhkrut

Kugelhopfi valmistamine

  1. Leota rosinaid kirsilikööris ja jäta need sinna umbes 30 minutiks. Sega suures kausis pärm, 1 spl suhkrut, soola, ½ tassi leiget piima ja 5-6 spl jahu kuni moodustub pehme tainas. Kata kauss puhta rätikuga ja pane paarikümneks minutiks sooja kerkima.
  2. Teises kausis sega ülejäänud jahu, sool, suhkur, muna, apelsini- ja sidrunikoor ning lisa ülejäänud piim. Lisa taignale või ja sõtku tainast veel paar minutit. Ideaalis peaks tainas valmis olema kui ta enam sõrmede külge kinni ei jää. Lisa taignale eelnevalt valmistatud pärmitainas ja sega need kaks kokku.
  3. Nõruta rosinad tagnasse ja sega korralikult. Aseta mandlilaastud võiga vormi seinale ja pane tainas keeksivormi ning aseta sooja kohta kerkima umbes tunniks.
  4. Kui tainas on kerkinud, siis küpseta 190 °C juures 45 minutit niikaua, kuni pealmine kiht on pruun ja kook küpsenud.
  5. Eemalda Kugelhopf küpsetusnõust ja raputa peale tuhksuhkrut.

Serveeri koos kirsilikööriga.

Algne retsepton pärit siit.

Copyright © 2017 Veiniguru. Kõik õigused on kaitstud.
Joomla! on vaba tarkvara, mis on välja antud GNU/GPL litsentsi alusel
Liitu uudiskirjaga