Kätte on jõudnud suvi ning soojade ilmadega on ametlikult alanud eestlaste igasuvine rahvussport - grillimine. Grillida kannatab kõike: liha (sealiha, veiseliha, kanaliha, ulukiliha), kala, vorstikesi ... aga ka juurvilju ja aedvilju. Maitse asi. Aga mida grilli kõrvale? Traditsiooniliselt on grilli kõrvale eestlased ikka õlut võtnud, kuid kuumal suvel sobib sinna kindlasti ka vein. Millist veini valida suvise rahvusspordi kõrvale kuumal suvepäeval või sumedal suveõhtul?

See sõltub muidugi suuresti sellest, mida grillitakse ja milline on konkreetne veinieelistus. Seega ei ole antud soovituste näol kindlasti tegemist täppisteadusega selles osas mida täpselt valida, vaid pigem klassikaliste kokkusobivustega, mis sobivad omavahel ehk pisut paremini. Nt valge vein ja kala. Siiski julgustame omalt poolt eksperimenteerima ja enda jaoks täiuslikke sobivusi leidma. Siin Veiniguru poolt mõned näpunäited suuremate apsakate vältimiseks või kui on vaja kindla peale välja minna:

  • Sealiha või lambaliha BBQ kõrvale, mis on iseenesest rasvane, sobib vanast maailmast mõni mahlane punane vein, nt mõni Kataloonia Garnacha või mõni mahlakas Austraalia Shiraz.
  • Grillitud veiseliha, lammas - veinid võiksid olla kuivad, aga marjased punased veinid. Nt on siin üks kindlamaid valikuid mõni Argentiina Mendoza piirkonna Malbec või Tšiili Carmenere. Ka vana maailma tammesed punased on sobiv valik.
  • Grillitud kala tasuks ehk proovida mõne uue maailma täidlasema ja ümara valgega. Nt mõni uue maailma puuviljane Chardonnay. Või mõni vana maailma Pinot Grigio. Merekala puhul, mis on ehk pisut soolakam ja mineraalsem, võiks proovida Rieslingut. Grillitud lõhe kõrvale passib hästi ka mõni hea Cremant.
  • Grillitud juurvili sobib hästi Chardonnay või Pinot Grigioga. Kindlasti mõni valge vein.
  • Grillitud linnuliha sobivus sõltub sellest, millises marinaadis on ta olnud, aga sobib mõni kergem vein, milles on marjasust/puuviljasust, samas mida on lihtne ja kerge juua. Nii valge kui ka punane.
  • Salatite ja kergemate toitude juurde kindlasti mõni uue maailma Sauvignon Blanc. Nt on üsna põnev Uus-Meremaa Sauvignon Blanc, mis sobib muidugi ka niisama suvel nautimiseks. Salatite juurde sobib ka mõni kerge Portugali Vinho Verde, mis on suviselt hea - karge ja värske.

Head grillimist ja eksperimenteerimist!

Copyright © 2017 Veiniguru. Kõik õigused on kaitstud.
Joomla! on vaba tarkvara, mis on välja antud GNU/GPL litsentsi alusel
Liitu uudiskirjaga