KoduveinidKas ei oleks mitte tore üllatada oma sõpru-tuttavaid külla kutsudes päris enda tehtud veiniga? Samuti on see suurepäraseks originaalseks kingituseks, mille juurde saab alati jutustada selle valmimisloo, unikaalsuse ehk et mida ei leia kuskilt maailma poodidest, selle väga piiratud kogusest tulenev au seda juua jne.

 

Aeg on jõudnud nii kaugele, et valmima hakkavad erinevad aia- ja muud loodussaadused, millest valmistada häid ja põnevaid koduseid veine. Rabarberi- ja võilillehooaeg hakkab küll juba vaikselt läbi saama, aga kõikvõimalike muude marjade ja puuviljade (nt maasikate, vaarikate, sõstarde, kirsside jne) hooaeg on kohe-kohe algamas.

Enne veiniteo algust oleks aga mõistlik varuda endale vajalikud tarvikud. Siinjuures vaatame kiiruga üle need vahendid, mida veiniteoks vaja läheb või siis mida alternatiivina kasutada:

 

KäärimisnõuKäärimisnõu – kõige mõistlikum oleks soetada endale kaubandusest spetsiaalne veiniteoks mõeldud 30-liitrine plastikust käärimisnõu, mille kaanest on läbi kummimuhv, kuhu saab mugavalt vesiluku panna. Selles käärimisnõus on mugav kääritada veini koos marja kestadega, saamaks marjadest kätte võimaikult palju maitseid, aroomi ja värvi. Hiljem on samuti lihtne sellest marjamass kätte saada ja kurnata. Kui kasutada varasematest põlvedest pärit klaasist käärimispudeleid, siis sinna on väga keeruline marjamassi sisse panna, seda sealt hiljem kätte saada, vajadusel käärimise ajal marjamassi veinivirdesse suruda ja hiljem pudelit pesta. Lisaks sellele on oht, et klaaspudel läheb katki (pudelil võivad pinged sees olla).


VesilukkVesilukk – jällegi oleks kõige mõistlikum soetada kaubandusest spetsiaalne plastmassist vesilukk. Kes aga spetsiaalset vesilukku osta ei taha, aga on käepärast paras jupp peenikest voolikut, siis selle saab panna õhukindlalt läbi käärimisnõu kaane/korgi ja vooliku teine ots panna veega täidetud pudelisse või purki.


Veinipärmi komplektVeinipärmi stardikomplekt – saamaks suuremat kindlust, et vein korralikult ära käärib ning et veini käärimine saaks lõplikult peatatud ja vein selge, siis soovitaks kindlasti kasutada spetsiaalset veinipärmi stardikomplekti. See sisaldab enamasti: ensüüme, mis aitavad marjasid paremini lagundada, saamaks enamus maitse- ja värvaineid marjadest kätte; spetsiaalne veinipärm koos toitesooladega, mis aitab teil veini korralikult ära kääritada. Metsiku käärimise puhul tuleb suhkrut mitmes osas panna ja sageli võib käärimisprotsess untsu minna, mistõttu läheb kogu töö ja vaev raisku; käärimise peataja, mis lisatakse peale käärimisprotsessi, olemaks kindel, et vein ei läheks hiljem pudelis veel käärima, misjärel lendaks korgid pudelilt; selitaja aitab kiirelt veini väga selgeks saada.


Kurnamiskott – kes kaubandusest spetsiaalset nailonriidest kurnamiskotti ei soovi soetada, siis hädapärast ajab asja ära ka suurema sõelaga, kuid sel juhul ei pruugi kogu veini marjamassist kätte saada.


HüdromeeterHüdromeeter – Hea oleks omada mõõteriista, millega saab mõõta veinivirdes olevat suhkrukogust. Enne käärima panekut on hea teada palju suhkrut virdes on, siis saab välja arvutada võimaliku potentsiaalse alkoholisisalduse käärimise lõpus (kui käärib nulli). Käärimise lõpus on hea üle mõõta, et kas ikka kogu suhkur on ära käärinud. Kes seda soetada ei soovi, siis alternatiivina võib virret käärima pannes jälgida retseptis soovitatud suhkrukogust ning kui käärimise lõpus (kui vesilukk enam eriti ei mulksu) soovitakse kontrollida, et kas ikka on kogu suhkur ära käärinud (vahel võib käärimine erinevatel põhjustel katkeda), siis seda saab veinivirde maitsmisega teada. Kui veinivirre on väga hapu, siis võib kindel olla, et kogu suhkur on alkoholiks käärinud.


KangusmõõdikKanguse mõõdik – väike spetsiaalne mensuur juhuks, kui on soov mõõta ligikaudset veini alkoholisisaldust.


kurnamisvoolikSifoon ehk kurnamisvoolik – spetsiaalne kurnamisvoolik, mille abil saab mugavalt käärimise käigus veini ühest nõust teise tõmmata, nii et ei tõmmata käärimisnõu põhjas olevat sadet teise anumasse. Samuti kui soovitakse veini pudeldada/villida, siis on kurnamisvoolikust suur abi. Müügil olevatel spetsiaalsetel kurnamisvoolikutel on üldjuhul vooliku ühes otsas teleskooptoru ja selle otsas omakorda vastav kork, mis on abiks kui toru lükata vastu käärimisnõu põhja, siis ei tule sealt põhja peal olevat sadet kaasa. Alternatiivina võib kasutada ka tavalist voolikut, kuid siis peab ettevaatlikult veini käärimisnõust tõmbama, nii et sadet kaasa ei tuleks.


korkKorgid ja kapslid –  kapslidveini võib villida keeratava korgiga pudelitesse, kuid sellisel juhul tuleks neid pudeleid säilitada kindlasti püstises asendis. Kes soovib veini aga pudeldada traditsioonilistesse korgist korkidega suletavatesse veinipudelitesse, siis nende tarvis ei ole mõistlik kasutada juba kasutatud korgist korke, sest need ei ole enam piisavalt õhukindlad, mistõttu vein läheb neid kasutades riknema. Seetõttu tuleks kasutada uusi kasutamata korgist korke. Kui korgist kork on pudelile paigaldatud, siis oleks soovitatav peale panna veel kapslid, mis keevasse vette torgates sulgevad pudeli õhukindlalt. See muudab veinipudeli eriti tõetruuks. Lisaks on kapsleid eri värvi, mille põhjal saab eristada eri partii veine.


korkijaKorkija – korgist korkide paigaldamiseks mõeldud abivahend.

 

Eelpoolnimetatud vahendeid saab osta alljärgnevatest müügikohtadest:

Koduveini valmistamisest lähemalt loe siit.

Copyright © 2017 Veiniguru. Kõik õigused on kaitstud.
Joomla! on vaba tarkvara, mis on välja antud GNU/GPL litsentsi alusel
Liitu uudiskirjaga