Veinimõisa Nederburg logo1. novembril 1791 ostis 42-aastane Philippus Bernadus Wolvaart nimeline asunik Hollandi Ida-India Kompaniilt 49 hektarit maad. Seda ajahetke võib pidada ka veinimõisa ajaloo alguseks.

Järk-järgult hakkas ta maad üles harima ja oma valdusi laiendama kasutades selleks oma 10 härga ja 6 hobust. Aastaks 1808 oli veinimõisa territooriumil juba 63 000 viinapuud ja veinimõis tootis 23 280 liitrit veini ja 2 328 liitrit brändit. Paar aastat hiljem müüs Philippus oma veinimõisa maha. Järgneva paari sajandi jooksul on veinimõis vahetanud veel mitmeid kordi omanikke. Veinimõisa omanike seas on olnud palju novaatorlikke veinimeistreid, kes on käinud teadmisi ammutamas Euroopa ülikoolides ja veinimõisates. Nederburgi veinid on võitnud hulgaliselt auhindasid nii Lõuna-Aafrika Vabariigis kui ka väljaspool Lõuna-Aafrika Vabariiki.

Tänapäeval toodetakse Nederburgis mitmeid hea hinna ja kvaliteedi suhtega veine. Alljärgnevalt tutvustame kahte head valget veini ja kahte punast veini.

 

Nederburg Winemasters Reserve Pinotage

LAVi vein PinotageNederburg Winemasters Reserve Pinotage vein on valmistatud Pinotage viinamarjadest, mis on kasvanud 80-150 meetri kõrgusel. Marjad on nopitud käsitsi jaanuari-veebruarikuus ja veini on hoitud 8-12 kuud tammevaadis. Pinotage veinid väärivad erilist tähelepanu just selle poolest, et tegemist on Lõuna-Aafrika Vabariigis aretatud viinamarjasordiga. Pinotage on ristand Pinot Noir ja Cinsaut viinamarjasordist. Kuna viimati mainitud viinamarja kohalik nimetus on Hermitage, siis nimi Pinotage ongi tuletatud nendest kahest eelpoolmainitud viinamarjasordi nimest.

 

Vein on 14% kange ja värvuselt tumepunane. Veini aroomis on tunda ploomi ja kirssi, mille taustal on ka tunda tammevaadi vürtsikust. Maitse poolest on Nederburg Winemasters Reserve Pinotage vein rikkalikult marjane, millele tammevaat on lisanud tanniinsust.


Nederburg Winemasters Reserve Pinotage sobib hästi kokku pizza ja pastaroogadega. Aga seda võib ka nautida heas seltskonnas šokolaadi või vürtsikate pähklite kõrvale.

 

Nederburg Manor House Shiraz

LAVi vein ShirazNederburg Manor House Shiraz on toodetud 100% Shiraz viinamarjadest. Veini on hoitud 12 kuud tammevaadis.  Tegemist on 14% kange veiniga, mille värvus on sügav rubiinpunane. Veini aroomis on tunda küpseid marjasid, aga ka kaneeli ja naha hõngu. Maitses tulevad esile täidlased tumedad marjad, millele tammevaat on lisanud omajagu vürtsikust. Vein on pika järelmaitsega. Veini säilimispotentsiaal on 8 aastat.


Vein sobib nautimiseks nii iseseisvalt kui ka šokolaadiga, aga kõige ideaalsem on see siiski delikaatse punase liha kõrvale, milleks võib olla nii veise sisefilee või lambaliha, aga sobib ideaalselt ka jaanalinnu- või pardiliha kõrvale. Kellele meeldib kokata, siis võiks proovida teha veise sisefileed jalopeno ja cheddari juustuga, millele on lisatud paprikaid – vürtsikas punane liha on suurepärane kooslus kergelt vürtsika Nederburg Manor House Shiraz juurde. Kes tahab kergemalt hakkama saada, võib asendada isetehtud liha Tallinnas DINER-is pakutava pipraburgeriga, kus on pipraburgerile lisatud jalopeno’t ja tšillipipra segu, aga ka cheddari juustu ja tomatit.

 

Nederburg Manor House Sauvignon Blanc

LAVi vein Sauvignon BlancNederburg Manor House Sauvignon Blanc vein on 13,5% kangusega, värv on kuldkollane, millel on natukene rohelist varjundit. Viinamarjad on korjatud kolmest eri veiniaiast - Darling 61%, Durbanville 34% ning Stellenboch 5%. Viinamarjad on vinifitseeritud eraldi ja hiljem kokku segatud veiniks, mis on maitsmist väärt.


Vein on rikkaliku aroomiga, milles on tunda nii rabarberit kui ka troopilisi viljasid. Maitses domineerivad troopilised viljad, milles on tunda ka karusmarja mõnusat happelisust.  Nederburg Manor House Sauvignon Blanc sobib ennekõike valge rasvase kala kõrvale, aga sobilikeks paarilisteks on ka roheline salat, hautatud spargel või kitsejuust. Serveerimistemperatuur võiks jääda 10-11°C juurde.

 

Nederburg Winemasters Reserve Riesling

LAVi vein RieslingNederburg Winemasters Reserve Riesling veini puhul on tegemist heleda kuldkollase veiniga, mille alkoholisisaldus on 13%. Marjad on valminud 80-150m kõrgusel üle merepinna ja vein on valmistatud külmkääritusprotsessi käigus.  Külmkääritusprotsessi puhul toimub fermentatsioon madalal temperatuuril, mis jätab veinile elegantse ja mahlaka struktuuri. Veinimeistriks on Euroopast  pärit Razvan Macici, kes asus veinimeistrina tööle 1997. aastal ja on sellest ajast alates andnud suure panuse Nederburgi veinimõisa eduloole.

 

Nederburg Winemasters Reserve Riesling vein on rikkaliku aroomiga,  milles on tunda nii lillesid kui ka puuvilja. Lõhnas tuleb esile ka mineraalsust, ananassi ja teatud kogus vürtsikust. Vein on elav ja karge, selle maitses on tunda laimi ja ananassi noote. Nederburg Winemasters Reserve Riesling sobib suurepäraselt aperitiiviks, aga ta on ka heaks kaaslaseks mereandidele, nagu näiteks grillitud tiigerkrevetid. Soovitatav serveerimistemperatuur jääb 8°C juurde.

 

Loe lähemalt Lõuna-Aaftika Vabariigi veinide kohta siit >>

Copyright © 2017 Veiniguru. Kõik õigused on kaitstud.
Joomla! on vaba tarkvara, mis on välja antud GNU/GPL litsentsi alusel
Liitu uudiskirjaga