Frangimaa Kvaliteetvein BacchusKäesolevas artiklis kirjeldame Frangimaalt pärit veini Bacchus Kabinett Brennfleck. Frangimaa on Eesti veinisõpradele suhteliselt vähetuntud veinipiirkond ja samuti ka viinamarjasort Bacchus. Käesolev artikkel aitab loodetavasti natuke kaasa Saksamaa veinimaailma avastamisele.

Frangimaa veinipiirkond asub Baierimaal ja see on üks kolmeteistkümnest Saksamaa kvaliteetveine tootvast veinipiirkonnast. Viinamarjaistandusi on siin natuke rohkem kui 6000 hektari jagu, mis teeb sellest piirkonnast suuruselt kuuenda veinipiirkonna Saksamaal.

Kuigi Baierimaa on tuntud eelkõige õllekultuuri poolest, toodetakse siin ka häid veine. Kliima on Frangimaal kontinentaalne – ehk siis suved on siin palavad ja talved külmad. Suured temperatuuride erinevused on ühelt poolt väljakutse kohalikele veinitootjatele, kuna see teeb veinimeistrite elu raskeks, samas aga tasutakse nähtud vaev kvaliteetsete veinide näol.
Frangimaa kui veinipiirkond eristub teistest Saksamaa veinipiirkondadest peaasjalikult kahe teguri poolest:

  • Esiteks kasutatakse siin veinide pudeldamiseks väga omanäolist pudelit, mida kutsutakse Bocksbeutel. Tegemist on lapiku ümarate vormidega pudeliga, mida kasutatakse lisaks Frangimaale vaid mõnedes Badeni veinipiirkonna põhjapoolsetes linnades.
  • Teiseks iseärasuseks on see, et kuigi üldiselt peetakse Riesling veine Saksamaa veinide sünonüümiks, siis Frangimaal on Rieslingu kasvatamine teisejärguline ja Riesling veinid jäävad nii kasvatamise mahu poolest kui ka oma kvaliteedinäitajatelt alla Silvanerile. Tänapäeval ongi Frangimaa kõige levinumateks viinamarjasortideks Müller-Thurgau, Silvaner ja Bacchus. Riesling on kasvatatavuse poolest alles viiendal kohal, järgnedes tumedale viinamarjasordile nimega Domina.

Käesolevas artiklis käsitletav vein on valmistatud Bacchus viinamarjast. Bacchus viinamari on välja aretatud Müller-Thurgau ja Silvaner viinamarjade ristamise teel. Üldiselt kirjeldatakse Bacchus viinamarjadest valmistatud veine kui magusaid ja vähese happesusega veine. Bacchusi kasutatakse tihti seguveinide valmistamiseks. Juba väikestes kogustes Bacchusi annab veini segule juurde lillelisi noote. Frangimaa veinimeistrid suudavad Bacchusi viinamarjast välja võluda parima ja tulemus on proovimist väärt.

Artiklis käsitletavat veini tootev veinimeister Brennfleck asub Frangimaa keskosas ehk Maindreick’is, kus pinnases domineerib lubjakivi ja dolomiit. Veinitootjale kuulub mitmeid veiniaedasid Sulzfeld, Iphofen, Rödelsee ja Escherndorf külades. Käesolev vein on pärit Sulzfeld’i külast veiniaiast nimega Cyriakusberg. Vein on Bacchusi viinamarjale omaselt puuviljane ja värske maitsega, mis teeb ta nauditavaks joogiks palavatel suveilmadel. Veini optimaalne serveerimistemperatuur on 10-12°C. Vein sobib suurepäraselt seaprae ja grillitud köögiviljadega.

 

Kes tahab Frangimaa veinide kohta rohkem teada, saab edasi lugeda siit.

Copyright © 2017 Veiniguru. Kõik õigused on kaitstud.
Joomla! on vaba tarkvara, mis on välja antud GNU/GPL litsentsi alusel
Liitu uudiskirjaga