Seekordne rahvusõhtu möödus heade Tšiili veinide seltsis. Kui pikka aega peeti Tšiili veine pigem madalakvaliteetseteks, mis olid enamasti mõeldud vaid kodumaiseks tarbimiseks, siis tänaseks on Tšiili veinid arenenud ja teeninud maine kui mõistliku hinnaga ja hea kvaliteediga veinid. Tšiilist tulevad väga hea hinna ja kvaliteedi suhtega veinid, mille kvaliteet paraneb iga aastaga. Seetõttu on leidnud nad ka sooja vastuvõtu üle kogu maailma, sh ka Eestis, kus Tšiili veinide osakaal on järjepidevalt kasvanud ning moodustab täna 22%-ga suurima müügiartikli veinide osas, olles juba mitmed aastad seljatanud senise liidri Hispaania. Maailmas on Tšiili suuruselt viies veini eksportija, tootmismahult üheksas. Vaatamata oma pikaajalisele seotusele Hispaaniaga on Tšiili veinid mõjutatud paljuski Prantsuse, peamiselt Bordeaux veinivalmistamisest, mistõttu on ka Tšiili kõige populaarsemad viinamarjad Cabernet Sauvignon, Merlot ja Carmenère.

Veiniguru valikus olid seekord punastest Tšiili veinidest Espiritu de Chile Shiraz-Cabernet, Espiritu de Chile Gran Reserva Cabernet Sauvignon, Millaman Estate Reserve Carmenere. Valgetest Tšiili veinidest sai degusteeritud Espiritu de Chile Chardonnay-Gewürztraminer, Espiritu de Chile Gran Reserva Sauvignon Blanc, Millaman Estate Reserve Souvignon Blanci.

  • Espiritu de Chile Chardonnay-Gewürztraminer on Keskorust (Central Valley) pärit keskmise täidlusega kuiv vein. Värvuselt rohekas-kollane, aroomilt intensiivne, kus on tunda küpseid puuvilju ja lillelisust. Kerge ja värske puuviljane vein, mis on suurepärane kaaslane vürtsikamate toitude (Tai, Hiina, India köök) aga ka sushi juurde. Hinna ja kvaliteedi suhtelt äärmiselt heas tasakaalus.
  • Espiritu de Chile Gran Reserva Sauvignon Blanc on Tšiili ühest parimast veinipiirkonnast, Curicost, pärit valge, keskmise täidlusega kuiv vein. Värvuselt veidi erksam kui eelmine, aroomis tsitruseid ja troopilisi puuvilju, ürte. Maitselt kerge, järelmaitses isegi magusust, kerget vürtsi ja hapet. See vein võiks olla hea kaaslane kalaroogade ja teiste mereandide juurde.
  • Millaman Estate Reserve Sauvignon Blanc taaskord Curicost pärit helekollase värvusega valge vein. Värske aroomiga, milles on tsitruselisust. Maitse värske, hea happe ja kreemise tekstuuriga, milles on tsitruseviljade ja ananassi noote. Sobib kana ja kalatoitudega, roheliste värskete salatitega või niisama mõnusaks seltskonnaveiniks.
  • Espiritu de Chile Shiraz-Cabernet on Keskorust pärit keskmise täidlusega kuiv punane vein. Veini aroomis on tunda marjasust, mustsõstart, ploomi. Maitse on marjane ja kompleksne. Vein sobib hästi liharoogade, grill-liha aga ka pastaroogade kõrvale.
  • Espiritu de Chile Gran Reserva Cabernet Sauvignon on Curico orust pärit keskmise täidlusega kuiv punane vein. Värvuses on lillakas helk, aroomis on marjasust, mustsõstart, isegi šokolaadi ja tammevaadist johtuvat vaniljet. Maitselt kompleksne, marjane, tasakaalus sametise tanniiniga. Hea vein liharoogade ja grill-liha juurde.
  • Millaman Estate Reserve Carmenere on Curico orust pärit keskmise täidlusega punane vein. Aroomis on marjasust, arooniat, põldmarja, musta ploomi ning ürte. Maitse on pehme tekstuuriga, marjane, tunda mustikaid, veidi piparmünti ning šokolaadi. Veinis on tunda tammevaati. Sobib veise- ja sealihast valmistatud toitudega, grill-lihaga.

Tšiili headest veinidest on pikemalt kirjutatud siin.
Tšiili kööki iseloomustavad koriander, mereannid ja loomulikult mais. Tšiili rahvusroaks võibki pidada maisipirukat Pastel de Choclo, mille valmistamise retsepti koos pikantse salatiga leiad siit.

Copyright © 2017 Veiniguru. Kõik õigused on kaitstud.
Joomla! on vaba tarkvara, mis on välja antud GNU/GPL litsentsi alusel
Liitu uudiskirjaga