Prosecco on Itaalia kuiv vahuvein, mida tehakse Glera viinamarjadest. Kui varasemal ajal peeti Champagne’t vahuveini sünonüümiks, siis praegune Prosecco edu ähvardab Champagne sellest tiitlist ilma jätta.

Prosecco revolutsioon

Kuna Prosecco näol on tegemist kõikidele taskukohase ja äärmiselt nauditava vahuveiniga, siis on kõikidel vahuveini sõpradel kindlasti põhjust rõõmu tunda sellest nö „Prosecco revolutsioonist“, nagu seda nimetatud on. Samas aga annab Prosecco võidukäik hoogu juurde kogu Kirde-Itaalia veiniregioonile, kus seda suurepärast vahuveini toodetakse. Aastal 2013 toodeti 315 miljonit pudelit Prosecco’t. On tähelepanuväärne, et toodang on kasvanud viimase dekaadi vältel ja see kasv jätkub. Veneto regiooni president on kohalikus ajalehes nimetanud seda tendentsi „Prosecco revolutsiooniks“ ja ta usub, et Prosecco võib varsti seljatada Champagne.

Rääkides veel numbritest, siis Prosecco DOC kvaliteediklassi veini toodeti 2013 aastal 240 miljonit pudelit, mida on 24% rohkem kui möödunud aastal. Vastukaaluks näiteks Champagne toodang on natukene langenud – aastal 2013 oli langus 1,5% ja toodangumaht oli 304 miljonit pudelit.

Lisaks tavalisele Prosecco’le näitab ka kõrgklassi Prosecco võidukäiku - Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene DOCG toodang on järjekindlalt kasvanud viimase 10 aasta jooksul. Võrreldes 10 aasta taguse ajaga on kasv olnud 75%, võttes arvesse müügimahu väärtust ja 80%, võttes arvesse toodangu mahtu. Rekordaasta oli 2012. mil toodeti 68,8 miljonit pudelit Prosecco DOCG vahuveine.

 

Prosecco veinidest lähemalt loe siit >>>

Copyright © 2017 Veiniguru. Kõik õigused on kaitstud.
Joomla! on vaba tarkvara, mis on välja antud GNU/GPL litsentsi alusel
Liitu uudiskirjaga