Jätkasime oma rahvusõhtute traditsiooni ja võtsime seekord ette Gruusia. Gruusias valmistatakse traditsiooniliselt poolmagusaid veine, mida toodetakse nii valgetena kui ka punastena, sh loomulikult kuulus Kindzmarauli, aga Gruusiast tuleb ka häid vähem tuntud veine. Gruusia on maailma vanim veinivalmistamise piirkond, kus veini on valmistatud juba sajandeid ning omandanud läbi pika ajaloo lausa ikoonilise tähenduse. Gruusia veinivalmistamise ajalooline eripära on kääritamine koos rootsudega. Rootsud lisavad veinile küpsemisel õielisust ja rohkem komplekseid tanniine. Varsi kasutatakse ohtralt punaveinide valmistamisel, aga ka valgete veinide puhul. Seetõttu ongi Gruusia valged veinid oranžikad/kuldsed, saades oma kuldse värvi veetes kuni 6 kuud koos kestade, rootsude ja ohtra pärmiga kuevrides kogu käärimisaja jooksul. Selle tulemusel saadakse sügav tekstuur ja parkainete rikkus, mida tavapärasel meetodil valmistatud valgel veinil ei ole.

Veiniguru valikusse sattus seekord punastest veinidest Old Gruzia Saperavi, Teliani Valley Kinzmarauli ja Mukuzani. Valgetest veinidest Old Gruzia Alaverdi ja Teliani Valley Tvishi.

Old Gruzia Alaverdi on valmistatud Rkatsiteli viinamarjast. Vein on õlgkollase selge värvusega, värske aroomiga. Happesust on tunda, kuid oluliselt vähem kui näiteks Rieslingul. Samas on happed tasakaalus magususega. Tegemist on poolkuiva valge veiniga, mille maitses on tunda puuviljasust. Hea vein, mis sobib igapäevaseks seltskonnaveiniks, mille hinna ja kvaliteedi suhe on mõistlik.

Teliani Valley Tvishi on valmistatud Tsolikouri viinamarjast. Tvishi on merevaigukollane, viskoosne poolmagus valge vein. Aroomis on tunda küpseid troopilisi kollaseid puuvilju. Mesisust. Maitselt täidlasem kui eelmine. Maitses on tunda puuviljasust, valget õuna, valget ploomi. Kokkuvõttes võib öelda, et tegemist on hea veiniga, mida nautida veidi erilisematel hetkedel seltskonnaveinina, samuti sobib suurepäraselt magustoitude juurde.

Old Gruzia Saperavi on Saperavist valmistatud rubiinpunane, selge ja intensiivse värviga punane lauavein, mis on laagerdunud 3 kuud tammevaadis. Aroomis ja maitses on tunda marjasust, kirssi. Vein võiks sobida hästi grillitud looma või sealiha juurde.

Teliani Valley Kinzmarauli on Saperavi viinamarjast valmistatud tumepunase värvusega poolmagus vein. Aroomibukett on tugev ja selles on tunda punaseid marju, ploomi. Maitselt poolmagus, puuviljane, madala happesusega. Kui sulle maitsevad Gruusia veinid, siis maitseb sulle kindlasti ka see vein. Kinzmarauli on ehe Gruusia vein - kõrgekvaliteediline poolmagus tumepunase värvusega vein, mida valmistatakse Kahheetias Kvareli piirkonnas Kaukasuse nõlvadel kasvavast Saperavist. Tal on tugev iseloomulik bukett ja aroom, tasakaalukas ja velvetine maitse.

Teliani Valley Mukuzani on valmistatud Saperavist ja laagerdunud tammevaadis üle 12 kuu. Sobib neile, kellele ei meeldi poolmagusad veinid. Aroomis on tunda musti marju, mustsõstart, põldmarja. Maitselt tanniinne, keskmise täidlusega. Marjane. Sobib ideaalselt jõulisemate liharoogadega, nt pajaroad. Tsanahhi kõrval suurepärane kaaslane.

 

Gruusia vein sobib iseäranis hästi kokku Gruusia rikkaliku ja suurepärase toiduga. Gruusia köök on äärmiselt rikkalik, kus kasutatakse ohtralt aedvilju. Samuti on iseloomilik pähklite ja puuviljade kasutamine nii eraldiseisvana kui ka toitude koostises. Paljudes toitudes on baklazaan, tomat, paprika. Liharoogade valik on väga mitmekesine, kust leiab nii lamba-, kana-, sea- kui ka veiseliha roogasid. Maitseainetes domineerib petersell ja till. Veiniguru valis veini kõrvale lambaliha hautise, Tšanahhi, mille valmistamise retsepti leiab siit ning pidulaualt ei puudunud ka Suluguni, Gruusia kohalik juust.

Copyright © 2017 Veiniguru. Kõik õigused on kaitstud.
Joomla! on vaba tarkvara, mis on välja antud GNU/GPL litsentsi alusel
Liitu uudiskirjaga